Curtin Decant Village Parry and Rosenthal Architects

Curtin University’s plan to refurbish the existing Building 501 on their Bentley campus required decant space to continue operations for the duration of the building’s refurbishment works, and to function for up to 10 years as ongoing decant space for other building upgrades.

The new decant village provides 1200sqm of learning space for a maximum of 470 staff and students with full audio visual technology integration and allowance for a change of use to offices in the future.

Generally, the buildings align to face north and south and are located on the site to create breakout courtyards between. These landscaped courtyards have low level walls for seating, and shade provided by parasol roof panels over the breakout areas. These also run along the north-south pathway link, strengthening this axis connection.

The decant village had strict site constraints due to existing trees and associated tree protection zones. The proximity of the existing childcare centre required visual and acoustic screening in order to maintain privacy and mitigate acoustic nuisances. There was also a requirement to maintain the existing north-south walkway from the carpark to the south. Covered walkways accentuate the axial pathway and provide legible pedestrian traffic flows

The project was delivered within a tight timeline.